top of page
Zoeken

Balans vinden is een levenskunst

Wie is er tegenwoordig niet mee bezig? Balans vinden, in balans komen, in balans blijven. ‘Balans’ is een mooi woord, ik houd ervan om uit te diepen wat dit precies omvat voor mezelf en voor anderen. Letterlijk betekent het dat je in evenwicht bent. Dat je van alles precies genoeg hebt. Precies genoeg plezier, genoeg voldoening, genoeg spanning, genoeg ontspanning etcetera.

Samen met mijn collega coach Susanne van Kan (Kans Loopbaancoaching) sprak ik over dit thema en omdat we dit vaak tegenkomen in de praktijk schreven we samen dit blog voor jou.


Waarom is het zo’n issue tegenwoordig? Het lijkt wel of in balans blijven een levenskunst wordt, waar we nooit voor zijn opgeleid en alleen sommige mensen het weten te behouden. Leven met stress, in een omgeving die veel van ons vraagt, is iets waar we steeds beter in kunnen worden.



Wanneer je te lang leeft met stress, ga je stressreacties ervaren. Die kunnen zich fysiek (in je lijf, zoals een hoge ademhaling of hoofdpijn), emotioneel (gevoel, zoals woede, somberheid of angst) of cognitief (gedachten, zoals gebrek aan concentratie, tunnelvisie) uiten. Er zijn heel wat werkgerelateerde stressbronnen waardoor mensen in een burn-out terecht kunnen komen. Wist je dat er ook prikkels zijn die stress opleveren die niet direct te maken hebben met jouw werk of werkgever? Deze zijn veel onzichtbaarder, maar kunnen toch overheersend aanwezig zijn.

Hieronder noem ik een aantal voorbeelden die in de praktijk regelmatig voorkomen:


1. Iemand heeft het ‘goed’ (werkzekerheid, omstandigheden, collega’s etc), maar blijft te lang hangen, terwijl er geen uitdaging in het werk is. Vaak resulteert dit in langzaam opgebouwde onvrede en stress, omdat iemand zich ‘vast’ voelt zitten of het gevoel heeft onmisbaar te zijn.

2. Als je goed presteert op je werk, zal je waarschijnlijk in aanmerking komen voor een hogere functie (met meer verantwoordelijkheid). Je zult blijven stijgen in de organisatie totdat je het punt hebt bereikt waarop je niet langer goed kunt presteren (bijvoorbeeld: de trouwe werknemer die opgroeit naar onderdirecteur).

3. Personen die stelselmatig onder hun niveau blijven werken en geen risico’s durven te nemen, ook als je de kansen krijgt aangeboden.

4. Bepaalde groepen medewerkers kunnen ondanks hun talenten en successen toch niet tot de top doordringen, omdat ze qua achtergrond of sekse te veel afwijken.

5. Alleen maar geven en weinig tot niets terugkrijgen. Dit gaat vaak samen met het onvermogen om afstand te nemen van de situatie en je eigen grenzen aangeven. Dit leidt vaak tot uitputting.


Herken je je in één van bovenstaande voorbeelden? Erkennen waar je staat is een eerste stap. Het geeft je inzicht en vanuit zelfbewustwording kun je verandering inzetten. Een coach of loopbaancoach kan jou helpen om inzicht te krijgen in de oorzaken en in de stappen die je wilt nemen.


Terug naar de levenskunst van het in balans blijven. Want wie wil dat nou niet leren? Ik deel een aantal praktische tips met je. Deze kun je gebruiken om een burn-out te voorkomen. Helemaal geweldig is het natuurlijk als je deze lijst persoonlijk gaat maken. Door de lijst aan te vullen met je eigen hobby’s, goede gewoontes etc. geeft je jezelf nog meer houvast.


Slaappatroon: probeer overgangsfasen in te lassen. Voor het slapen gaan geen inspannende dingen meer doen (telefoon, televisie) en bij het opstaan rustig wakker worden.

Regelmatig en gezond eten: de altijd praktische Schijf van Vijf is een goed hulpmiddel, probeer langzaam te eten en niets anders te doen dan eten op dat moment.

Regelmatig bewegen: bewegen is belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen, verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en minder stress ervaart. Duursporten zoals hardlopen, zwemmen, fietsen, wandelen of dansen zijn heel geschikt

Ontspanning: luister naar muziek, laat je masseren, waar ontspan jij van?

Leuke dingen doen: alles wat je als een plezierige, ontspannende activiteit ervaart. Regelmatig pauzes nemen: en ook natuurlijk optredende pauzes benutten als je even moet wachten of als een afspraak niet doorgaat. Gun jezelf ook om gewoon even niets te hoeven doen. Je kunt bijvoorbeeld ook een timer zetten, zodat je elk uur even een moment neemt om te lopen of te rommelen.

Accu op tijd opladen: durf op tijd te stoppen en neem regelmatig de tijd om je op te laden (vakantie, uitje, wandeling).

Zorgeloos piekeren: probeer je gedachten en je zorgen op te schrijven. Dit werkt goed, omdat je woorden geeft aan het gevoel van onbehagen. Je schrijft het letterlijk van je af en kunt makkelijker afstand nemen van deze piekergedachten.


Tot zover onze tips om in balans te blijven en overmatige langdurige stress te voorkomen!



5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

MISSIE

bottom of page